Fretten

Informatie over fretten

 • Inleiding
 • Huisvesting
 • Voeding
 • Ziekten en vaccinaties
 • Diersoortgegevens en voortplanting

Inleiding

De fret is een roofdiertje dat nauw verwant is aan de bunzing en familie is van de wezel en de marter. Het zijn erg slimme, beweeglijke en speelse diertjes.

Fretten slapen het grootste deel van de dag, maar als ze wakker zijn kunnen ze gaan rennen en spelen. Ze veroorzaken chaos in de omgeving daarom is het beter een dergelijk speeluurtje onder toezicht te laten plaatsvinden. Het beste is om een dergelijke afleiding onder toezicht te laten plaatsvinden. Als een jonge fret wordt aangekocht moet deze ouder zijn dan acht weken, tot die tijd hoort hij nog bij zijn moeder.

Een fret is goed op te voeden en kan zindelijk gemaakt worden met behulp van een fretten-kattenbak. Het bijten moet op jonge leeftijd worden afgeleerd door direct met de stem of hoog piepgeluid te straffen. Laat een jonge fret dus nooit in uw vingers bijten bij het spelen, eenmaal volwassen zijn de tandjes iets groter en de beet iets krachtiger! Wilde spelletjes met jonge fretten kunnen leiden tot echte agressie bij een volwassen exemplaar!

Fretten zijn graag in gezelschap van een soortgenoot om mee te spelen en te slapen. Natuurlijk moeten de dieren goed met elkaar overweg kunnen om stress te voorkomen.

Fretten zijn voor kleine kinderen en onervaren huisdierbezitters minder geschikt. Bij stress of heftige schrik kan een fret zijn anaalklieren leegknijpen. Dan verspreidt hij een erg vieze lucht. Over het algemeen ruiken de mannetjs sterker dan de vrouwtjes. Zowel mannetjes als vrouwtjes kunnen "gecastreerd" worden. De typische frettenlucht vermindert dan sterk.

Huisvesting

De fret moet een ruime (100 x 60 x 60 cm) eigen goed afsluitbare kooi hebben om in te slapen en te bewegen. Ze slapen wel 18 uur per dag. Het echte spelen en rennen gebeurt buiten de kooi, gemiddeld zo'n vier uur per dag. Bij te weinig beweging wordt de fret sloom en kan hij dik worden. De kooi kan ook buiten staan, alleen wel tochtvrij en niet in de zon. Gebruik kranten als bodembedekking en geen hooi, stro of zaagsel. De dieren zijn erg gevoelig voor het stof hieruit en kunnen erg gaan niezen. In de frettenbak kan stofvrije kattenbakvulling worden gebruikt. Slapen doet een fret het liefst opgerold onder doeken of in een slaapzakje, eventueel een kartonnen doosje of apart nachthok. Omdat de fret een intelligent en nieuwsgierig beestje is, moet het hok zo interessant mogelijk gemaakt worden. Geef hem een hangmat, laat hem veel in de woonkamer rondrennen (pas op voor ontsnappingsmogelijkheden en voorkom graven in meubels), en zorg voor veel speelgoed (geen rubber, dit kan volledig ingeslikt worden en zo de darm blokkeren).

Voeding

De fret moet als echte vleeseter eiwit- en vetrijk voer hebben met weinig koolhydraten. Het beste kunnen daarvoor kittenbrokjes van uitstekende kwaliteit worden gebruikt. Laat een fret van jongs af aan wennen aan verschillende merken voer. Dit voorkomt kieskeurigheid op latere leeftijd. Er is ook speciaal frettenvoer op de markt. Blikvoer bevat meestal minder eiwit en is minder goed voor het gebit. Laat altijd wat eten in de kooi staan, zodat een fret verdeeld over de dag kleine beetjes kan eten. Het is normaal als een fret eenderde van het lichaamsgewicht verliest in de zomer. Als het dier verder gezond is hoeft u zich geen zorgen te maken. Water kan in een fles met drinknippel worden aangeboden, dit is het meest hygiënische. Melk kan diarree veroorzaken.

Ziekten en vaccinaties

Vreemd voorwerp

Fretten zijn echte speurneuzen. Alles wordt besnuffeld, vastgepakt en eventueel uitgetest op kauwbaarheid. Het komt dan ook regelmatig voor dat er een speelgoedje ingeslikt wordt. Wanneer dit de maag passeert kan het gemakkelijk vast blijven zitten in de darm en op die manier verstopping veroorzaken. Symptomen zijn het ontbreken van ontlasting eventueel gepaard gaande met persen, braken, verlies van eetlust en buikpijn. Na een tijdje wordt het dier ook suffer en lusteloos.

Diarree

Diarree is een vaak voorkomend probleem bij fretten, zowel bij jonge als oudere dieren. De oorzaak is echter verschillend. Bij jonge dieren wordt diarree vaak veroorzaakt door een virus. Het jonge fretje zal dit dus moeten overwinnen, geholpen door ondersteunende therapie.

Inflammatory Bowel Disease

Dit is een courante aandoening bij fretten. De oorzaak is onbekend, maar zou te maken hebben met voedselintolerantie, overgevoeligheidsreactie of een andere overdreven immuunrespons. Aangetaste fretten kunnen diarree vertonen, soms met braken en gewichtsverlies. Bloedonderzoek kan verhoogde leverwaarden, witte bloedcellen en immunoglobulines aan het licht brengen. Soms is het labonderzoek volledig normaal. De diagnose wordt gesteld aan de hand van klinische symptomen en door uitsluiting van andere ziekten. Een definitieve diagnose kan enkel gesteld worden door bioptname. Gelukkig kan deze aandoening vrij eenvoudig behandeld worden.

Oestrogeen toxicose

Wanneer fretten bronstig zijn, blijft meer dan de helft van de vrouwtjes dit tot zij gedekt worden of artficieel tot ovulatie worden gebracht. Zij kunnen als het ware geïntoxiceerd worden door een overdosis oestrogeen. Klinische symptomen zijn anorexie, zwakte, bleke slijmvliezen, zwelling van de vulva met verlies van vaginale uitscheiding.

Hoge gehaltes aan oestrogeen leiden tot onderdrukking van het beenmerg, waardoor de fret bloedarmoede krijgt en in de problemen komt op het gebied van bloedstolling. Indien u niet van plan bent om met uw fretje te fokken, is het dan ook een goed idee om haar te laten steriliseren om deze en andere aandoeningen van het geslachtsstelsel (denk maar aan baarmoederontsteking) te voorkomen.

Hartaandoening

Deze aandoening wordt gezien bij fretten van twee tot drie jaar en ouder. Er bestaan verschillende hartafwijkingen, maar de meest voorkomende is toch de hypertrofische cardiomyopathie (HCM). Dit wil zeggen dat de hartspier verdikt, zowel naar binnen als naar buiten toe, zodat het hart meer moeite moet doen om het bloed voldoende rondgepompt te krijgen. De fret wordt lusteloos, wil minder of zelfs niet meer eten en sleept met zijn achterpootjes.

Sommige fretten hoesten, hoewel dit veel minder vaak wordt gezien dan bij honden. Wanneer je naar de lipjes of de binnenkant van de oortjes kijkt, zullen deze een blauwe schijn vertonen. Soms kan de dierenarts een hartruisje horen, vaak ook niet. Daarom zal er meestal gespecialiseerd onderzoek nodig zijn om deze aandoening vast te stellen. Gelukkig kan ook dit probleem behandeld worden. De levensverwachting van de fret daalt weliswaar zowieso.

Inenting

Op de leeftijd van 14 weken moet de fret te worden ingeënt tegen hondenziekte. Deze vaccinatie dient jaarlijks herhaald te worden. Wanneer de fret mee gaat naar het buitenland is een rabiësenting noodzakelijk.

Vlooien

Fretten kunnen ook vlooien krijgen, behandel ze met een middel dat geschikt is voor de kat.

Oormijt

De mijt leeft bij de oorgang van de fret met oorontsteking en jeuk tot gevolg. De overdracht van de mijt tussen fretten onderling gaat snel. Behandelen kan met een speciale oordruppel tegen oormijt.

Diersoortgegevens en voortplanting

 • Leeftijd: 9 jaar
 • Geslachtsrijpheid: 5 - 9 maanden
 • Draagtijd: 41 - 44 dagen
 • Speenleeftijd: 6 - 8 weken
 • Nestgrootte: 2 - 17
 • Oogjes open: 4 weken

Speciale aandacht moet u schenken aan de voortplanting omdat vrouwtjes, waar niet mee wordt gefokt, heel lang loops kunnen blijven. Hiervan kunnen ze ernstig ziek worden en het is dan ook beter om een vrouwtje, waar u geen jongen van wilt, voor de eerste loopsheid te castreren. Ze wordt loops in het eerste voorjaar na de geboorte en is dan tussen de zes en negen maanden oud. De loopsheid is te herkennen door de zwelling van de geslachtsopening. Na een dekking, ongeveer twee weken na het begin van de loopsheid, is een vrouwtje gemiddeld 42 dagen drachtig en de worpgrootte bedraagt gemiddeld acht jongen.

Een mannetjesfret is gedurende de periode december tot juli seksueel actief en verspreid dan een sterke lichaamsgeur. Ook kunnen ze brutaler worden. Deze nadelen verdwijnen als de dieren worden gecastreerd. Dit kan vanaf een leeftijd van vijf maanden.

Terug naar Diersoortinformatie