Vreemd voorwerp
Fretten zijn echte speurneuzen. Alles wordt besnuffeld, vastgepakt en eventueel uitgetest op kauwbaarheid. Het komt dan ook regelmatig voor dat er een speelgoedje ingeslikt wordt. Wanneer dit de maag passeert kan het gemakkelijk vast blijven zitten in de darm en op die manier verstopping veroorzaken. Symptomen zijn het ontbreken van ontlasting eventueel gepaard gaande met persen, braken, verlies van eetlust en buikpijn. Na een tijdje wordt het dier ook suffer en lusteloos.
Diarree
Diarree is een vaak voorkomend probleem bij fretten, zowel bij jonge als oudere dieren. De oorzaak is echter verschillend. Bij jonge dieren wordt diarree vaak veroorzaakt door een virus. Het jonge fretje zal dit dus moeten overwinnen, geholpen door ondersteunende therapie.
Inflammatory Bowel Disease
Dit is een courante aandoening bij fretten. De oorzaak is onbekend, maar zou te maken hebben met voedselintolerantie, overgevoeligheidsreactie of een andere overdreven immuunrespons. Aangetaste fretten kunnen diarree vertonen, soms met braken en gewichtsverlies. Bloedonderzoek kan verhoogde leverwaarden, witte bloedcellen en immunoglobulines aan het licht brengen. Soms is het labonderzoek volledig normaal. De diagnose wordt gesteld aan de hand van klinische symptomen en door uitsluiting van andere ziekten. Een definitieve diagnose kan enkel gesteld worden door bioptname. Gelukkig kan deze aandoening vrij eenvoudig behandeld worden.
Oestrogeen toxicose
Wanneer fretten bronstig zijn, blijft meer dan de helft van de vrouwtjes dit tot zij gedekt worden of artficieel tot ovulatie worden gebracht. Zij kunnen als het ware geïntoxiceerd worden door een overdosis oestrogeen. Klinische symptomen zijn anorexie, zwakte, bleke slijmvliezen, zwelling van de vulva met verlies van vaginale uitscheiding.
Hoge gehaltes aan oestrogeen leiden tot onderdrukking van het beenmerg, waardoor de fret bloedarmoede krijgt en in de problemen komt op het gebied van bloedstolling. Indien u niet van plan bent om met uw fretje te fokken, is het dan ook een goed idee om haar te laten steriliseren om deze en andere aandoeningen van het geslachtsstelsel (denk maar aan baarmoederontsteking) te voorkomen.
Hartaandoening
Deze aandoening wordt gezien bij fretten van twee tot drie jaar en ouder. Er bestaan verschillende hartafwijkingen, maar de meest voorkomende is toch de hypertrofische cardiomyopathie (HCM). Dit wil zeggen dat de hartspier verdikt, zowel naar binnen als naar buiten toe, zodat het hart meer moeite moet doen om het bloed voldoende rondgepompt te krijgen. De fret wordt lusteloos, wil minder of zelfs niet meer eten en sleept met zijn achterpootjes.
Sommige fretten hoesten, hoewel dit veel minder vaak wordt gezien dan bij honden. Wanneer je naar de lipjes of de binnenkant van de oortjes kijkt, zullen deze een blauwe schijn vertonen. Soms kan de dierenarts een hartruisje horen, vaak ook niet. Daarom zal er meestal gespecialiseerd onderzoek nodig zijn om deze aandoening vast te stellen. Gelukkig kan ook dit probleem behandeld worden. De levensverwachting van de fret daalt weliswaar zowieso.
Inenting
Op de leeftijd van 14 weken moet de fret te worden ingeënt tegen hondenziekte. Deze vaccinatie dient jaarlijks herhaald te worden. Wanneer de fret mee gaat naar het buitenland is een rabiësenting noodzakelijk.
Vlooien
Fretten kunnen ook vlooien krijgen, behandel ze met een middel dat geschikt is voor de kat.
Oormijt
De mijt leeft bij de oorgang van de fret met oorontsteking en jeuk tot gevolg. De overdracht van de mijt tussen fretten onderling gaat snel. Behandelen kan met een speciale oordruppel tegen oormijt.