Voordat u een hond aanschaft

Is het zeer verstandig om voordat u tot aanschaf overgaat een aantal zaken goed te overdenken

Of het nu een kampioenspup is of een ander jong hondje, pups zijn vaak zeer vertederend. Het is dan ook erg verleidelijk om op het eerste het beste adres zo'n lief, klein, onschuldig hondje in uw hart te sluiten en mee naar huis te nemen. Toch is het zeer verstandig om voordat u tot aanschaf overgaat een aantal zaken goed te overdenken.

Ten eerste moet u goed nadenken over het soort hond dat voor u het meest geschikt is. Allereerst moet een keuze gemaakt worden tussen een rashond of een kruising. Voordeel van een rashond is dat je vooraf beter kunt voorspellen hoe de hond er als volwassen dier uit zal gaan zien, zowel qua uiterlijk als karakter. Kruisingen zijn tegenwoordig steeds moeilijker te vinden. Daarna kan gedacht worden aan het uiterlijk. Gaat uw voorkeur uit naar een lang- of kortharige hond. Heeft u liever een grote of een kleine hond.

Ook moet u nadenken over wat u met uw hond wilt. Is de hond uitsluitend bedoeld voor in huis, leuk voor de kinderen en af en toe een leuke wandeling door het park of wilt u juist actief met uw hond gaan werken op een hondenschool in de discipline gehoorzaamheid, behendigheid, fly-ball of zelfs pakwerk.

Voordat u de keuze maakt om een hond of pup aan te schaffen adviseren wij u om met het hele gezin om de tafel te gaan zitten, waarbij ieder zijn wensen kenbaar kan maken en alles eens ernstig te overleggen.

Een lijst met aandachtspunten:

  • Wie neemt de verzorging van de hond op zich?
  • Hoe is de gezinssituatie, zijn er kleine kinderen en/of andere dieren in huis?
  • Hoe zijn de woonomstandigheden, heeft u een tuin?
  • Zal het uw eerste hond worden of heeft u al ervaring met honden?
  • Hoeveel tijd zal er per dag besteed worden aan de hond (denk aan voeden, vachtverzorging, uitlaten, opvoeding, spelen …..)?
  • Hoe is uw werksituatie, moet de hond veel alleen zijn?

Het lijkt misschien vanzelfsprekend, maar een energieke border collie is nu eenmaal geen geschikte hond voor een bejaard persoon op een flatje 3 hoog. Houd met het maken van uw keuze ook altijd rekening met het feit dat sommige rassen erg gevoelig zijn voor heupdysplasie (HD) en ook karakter is deels rasgebonden. Er is altijd de mogelijkheid om een dergelijke lijst samen met de assistente door te nemen om zo tot een verantwoorde keuze te komen. In de praktijk is uiteraard ook altijd een rashondenboek aanwezig, waarin de vele rassen afzonderlijk beschreven en afgebeeld staan en waarin u altijd een kijkje kunt nemen.

Wanneer u tot de hond van uw keuze bent gekomen, moet u wel bedenken dat u de pup niet meteen de volgende dag in huis zult hebben. Nu is het zoeken naar een geschikte fokker.

Ook hier kunt u uzelf weer een aantal vragen stellen:

  • Wilt u met de hond naar shows? Kies dan een fokker die voornamelijk op uiterlijk fokt?
  • Wilt u juist een hond om pakwerk mee te gaan doen, kies dan een hond uit een werklijn.
  • Wilt u gewoon een gezellige hond voor in huis en voor de kinderen, kies dan een in huis opgevoede pup van sociale ouders.

In het algemeen geldt dat het verstandig is een fokker te kiezen die bij de rassenvereniging is aangesloten. Deze fokkers zijn verplicht volgens een nauwkeurig omschreven standaard te fokken, waarbij rekening wordt gehouden met overerfbare aandoeningen, karakter, inteelt etc. Bij een dergelijke fokker wordt getracht een gezond en sociaal dier te fokken. Bezoek, indien mogelijk, een paar fokkers en kijk hoe de fokker met zijn honden en pups omgaat. Het beste kiest u een hond die in huis is opgevoed (goed gesocialiseerd).

Koop nooit een hond in grote winkels of schuren waar meerdere raspups tegelijk te koop aangeboden worden. Vaak zijn de pups afkomstig van zogenaamde broodfokkers, mensen die puur voor het geld met honden fokken en als enig doel hebben om zoveel mogelijk pups van een teef te verkrijgen, zo nodig onder de meest erbarmelijke omstandigheden. Pups van zulke fokkers zijn vaak niet of slecht gesocialiseerd, hebben dikwijls lichamelijke afwijkingen afkomstig van slechte ouderdieren of doorfokken. Vaak geven deze honden vroeg of laat problemen met hun gezondheid of vertonen asociaal gedrag.

Wanneer u een pup gaat uitkiezen verzeker u er dan van dat de ouderdieren en pups er qua gedrag en uiterlijk goed en normaal uitzien. De honden mogen geen angst vertonen, maar moet u onbevangen tegemoet treden. Let ook op vachttoestand, ogen en oren en of het nest schoon is. Wanneer dit alles in orde is kunt u met een gerust hart een pup kiezen.

Bedenk dat, wanneer u een hond in huis haalt, dit dier gemiddeld zo'n 12 tot 14 jaar een plaats in uw gezin zal innemen, dus het is zeker de moeite waard om goed over zo'n dier na te denken alvorens tot aanschaf over te gaan.

Natuurlijk zijn al de hiervoor genoemde kenmerken geen levenslange garantie voor een goede en gezonde hond. Het blijft een levend wezen dat op elk moment door ziekte of ongeval mankementen kan oplopen. Maar door goed uitzoeken, informeren en uitkijken kunt u uzelf wel veel financieel en emotioneel leed besparen.

Het is verstandig om enkele dagen na aanschaf van uw pup bij Dierenkliniek Hulst langs te gaan voor een eerste kennismaking en een algemene controle van het hondje. Maak ook een afspraak met de verkoper over controle na aanschaf bij de dierenarts om niet voor onverwachte gezondheidsproblemen te staan.

Terug naar Honden