Met de hond naar het buitenlan

Informatie over met de hond naar het buitenland

Per 1 oktober 2004 geldt er een nieuwe EU-verordening over het reizen met honden, katten en fretten.
Vanaf deze datum gelden binnen de Europese Unie de volgende algemene regels:

  • De dieren moeten in het bezit zijn van een paspoort volgens Europees model.
  • De dieren moeten gevaccineerd zijn tegen rabiës.
  • De dieren moeten geïdentificeerd zijn.

Het EU-paspoort

Het nieuwe EU-paspoort vervangt vanaf 3 juli 2004 alle in Nederland reeds bestaande reisdocumenten voor het vervoer van dieren naar het buitenland. Dus gaat u naar het buitenland op vakantie dan moet u in het bezit zijn van een EU-paspoort. Het paspoort bestaat uit twee delen. Het voorste gedeelte is het officiële en gestandaardiseerde reisgedeelte en het tweede deel is voor het bijhouden van de gezondheidscontroles en de overige vaccinaties.

Rabiës

Wanneer u wilt reizen of regelmatig de grens naar België overschrijdt met uw hond, dan moet uw dier gevaccineerd zijn tegen rabiës. Rabiës oftewel hondsdolheid is een virusziekte die levensgevaarlijk is voor alle warmbloedige dieren inclusief de mens. De ziekte komt in het wild voor bij vossen en vleermuizen. Als u hier vragen over heeft, maak dan een afspraak met uw dierenarts.

De rabiësvaccinatie moet minimaal 21 dagen voor vertrek gegeven zijn en is drie jaar geldig. Ook moet u een gezondheidsverklaring van uw dierenarts hebben. Lees meer over de invoerregels per land op LICG.nl.

Identificatie

Een identificatie van uw hond is verplicht wanneer u gaat reizen. Dit kan door middel van een microchip of tatoeage (voor huisdieren geboren voor 2011). Het nummer van de microchip of de tatoeage zal de dierenarts in het paspoort vastleggen.

Naast deze algemene verplichte zaken is het ook noodzakelijk om stil te staan bij andere overdraagbare aandoeningen.

  • Babesiosis
  • Leishmaniasis
  • Vossenlintworm (Echinococcus)
  • Hartworm
  • Overzicht ziektegevaren in Europa
  • Andere gevaren

Babesiosis

Babesiosis is een ziekte die wordt overgebracht door tekensoorten die niet goed kunnen leven in landen met een gematigd klimaat zoals Nederland, maar wel in (sub)tropische gebieden (landen rond de Middellandse Zee, maar zelfs ook in Midden-Frankrijk). Babesia is een parasiet die door een tekenbeet in de bloedbaan terecht kan komen. Daar vermenigvuldigt hij zich in de rode bloedlichaampjes waardoor deze kapot gaan. Hierdoor kan bloedarmoede, lusteloosheid en geelzucht ontstaan. Ook is er kans op beschadiging van de lever.

Als uw hond geïnfecteerd is treedt de ziekte meestal plotseling op. Het dier heeft koorts en plast roodbruine urine. Als deze eerste verschijnselen constateert, ga dan direct naar een plaatselijke dierenarts. Deze is vast en zeker bekend met de ziekte en door een vroegtijdige behandeling is de kans op herstel het grootst.

Leishmaniasis

Leishmaniasis is een ziekte die wordt overgebracht door zogenaamde "zandvliegjes"; vliegjes; vliegjes van 23 mm groot die, ondanks de naam, niets met zand te maken hebben. De vliegjes brengen met hun beten parasieten over van hond op hond. De ziekte komt voor rond de Middellandse Zee (dus ook Zuid-Frankrijk) en Portugal. In Griekenland is zo'n 40% van de levende honden besmet. Zandvliegjes zijn pas 's avonds en 's nachts actief, vooral in de bewoonde wereld met veel begroeiing, zoals tuinen en parken.

De ziekte kan zich tussen drie en achttien maanden na de beet openbaren, maar dit kan in een enkel geval ook pas na jaren zijn. Eerst vallen de haren uit rond de ogen en de bek en later kunnen er zweren ontstaan op kop en poten (vooral daar waar regelmatig contact met de grond is). Verder veranderen de nagels van vorm. De hond is mager en lusteloos, maar blijft over het algemeen wel eten.

Om de diagnose definitief te kunnen stellen is een bloedtest nodig of onderzoek van materiaal uit het beenmerg of een lymfeklier. De behandeling bestaat uit een lange reeks van injecties met speciaal geneesmiddel tegen Leishmaniasis. De ziekte kan later desondanks toch weer terugkomen.

Ook mensen kunnen met Leishmaniasis besmet raken. Vooral mensen die een (nog) slecht werkend immuunsysteem hebben, zoals baby's en AIDS-patiënten.

Waarschuwing: Hoe deerniswekkend de zwerfhonden in vakantielanden rond de Middellandse zee ook zijn, het is sterk af te raden zo'n dier mee naar huis te nemen. Vaak blijken juist deze honden besmet. De Scalibor tekenband zorgt ervoor dat uw hond zes maanden is beschermd tegen teken, vlooien en zandvliegjes (Leishmaniasis). De Scalibor Protectorband is bij Dierenkliniek Hulst verkrijgbaar.

Vossenlintworm (Echinococcus)

De vossenlintworm is zeer gevaarlijk voor de mens. De worm komt in grote delen van Europa voor en is inmiddels ook in Nederland bij vossen (en zwerfhonden) aangetroffen.

De ziekte (ook wel blaaswormziekte genoemd) wordt veroorzaakt door het larvestadium van de vossenlintworm. Een met zo'n vossenlintworm besmette hond heeft er zelf geen last van, maar hij scheidt eieren uit met de ontlasting waarmee de mens zich kan besmetten. Wees daarom altijd alert bij het eten van wilde bosvruchten of zelf geplukte paddestoelen, deze alleen eten na grondig wassen.

Bij de mens ontwikkelt zich vanuit het ei een larve die gestaag uitgroeit tot een zogenaamde blaasworm, een soort vochtblaas. Meestal bevindt deze zich in de lever, maar soms ook elders in het lichaam. Het grootste probleem vormt het feit dat uit deze vochtblazen na verloop van tijd nieuwe blaaswormpjes ontstaan, die elders in het lichaam uitgroeien. Operatief ingrijpen is vaak noodzakelijk, omdat de blazen de grootte van een tennisbal kunnen bereiken en daardoor levensbedreigend zij. Ook organen van landbouwhuisdieren en wild kunnen met blaaswormen besmet zijn. Geef uw hond dus nooit zomaar rauw vlees te eten en voorkom dat hij van kadavers eet.

Hartworm

Wanneer u naar het zuiden van Europa op vakantie gaat, moet ook gedacht worden aan een preventieve behandeling tegen hartworm (Dirofilaria Immitis). De infectueuze larven (derde stadium) van de hartworm worden door muggen overgedragen. De parasiet komt voor in zuidelijk Europa. Het derde stadium van de larven ontwikkelt zich in de onderhuid binnen een paar dagen tot het vierde stadium. Deze larven ontwikkelen zich op hun beurt in twee tot drie maanden tot jonge volwassen wormen, waarna ze zich in het hart en de longvaten vestigen. De volwassen wormen worden na drie tot vier maanden vruchtbaar, zodat op z'n vroegst zes tot zeven maanden na de infectie de zogenaamde Dirofilaria Immitis (het eerste stadium van de larve) in de bloedsomloop terecht komen. Ziektebeeld in beginstadium hoesten, flauwte na inspanning, ongewone longgeluiden. Bij ernstig ziektebeeld hoesten, flauwte na inspanning, kortademigheid, ongewone longgeluiden, hartproblemen en vocht in de buik, met de dood als mogelijk gevolg.

Preventief behandelen is aan te raden. Dit kan op twee manieren:

1. Direct bij thuiskomst ontwormen met Milbemax, een speciaal ontwormmiddel dat tevens op hartwormen werkt. Indien het verblijf in zuid Europa langer dan drie weken duurt, dient in week drie behandeld te worden en daarna maandelijks herhalen. De laatste behandeling kan gegeven worden wanneer de hond het risicogebied heeft verlaten, dus bij thuiskomst.

2. Uw hond te behandelen met Stronghold, dit product is een pipetje dat maandelijks op de huid toegediend moet worden, dit product werkt tegen volwassen vlooien, vlooieneieren, vlooienlarven, schurftmijt, luizen, spoelwormen en hartworm. Behandel de hond een maand voor vertrek met Stronghold (daarna elke maand) en de laatste toediening bij thuiskomst.

Overzicht ziektegevaren in Europa

Overbrenger ziekte Ziekte Gebied in Europa Opmerking
Ixodus (gewone teek) Ziekte van Lyme mens
Ziekte van Lyme hond
Midden- en Noord-Europa Zeldzaam bij de hond
Rhipicefalus (teek) Babesiose hond Midden- en Zuid-Europa
(zeldzaam in Nederland)
Aantasting rode bloedcellen
Dermacenter (teek) Ehrlichia hond Midden- en Zuid-Europa
(zeldzaam in Nederland)
Aantasting witte bloedcellen
Vossenlintworm (Echinococcus) Blaaswormziekte bij hond en mens Bijna geheel Europa Vermijd het eten van rauw vlees
Mug Hartworm hond Zuid-Europa Zonder actie vrijwel altijd dodelijk
Zandvlieg Leishmania bij hond en mens Gebied rond Middellandse Zee en Portugal  

Andere gevaren

In sommige landen komen dieren voor, die door hun beet of steek soms buitengewoon gevaarlijk kunnen zijn, denk bijvoorbeeld aan slangen en schorpioenen. Een minder gevaarlijk, maar wel erg vervelend voorbeeld is de processierups. Eikenprocessierupsen trekken in een lange rij voort over de grond. De haartjes op hun rug hebben een gifpunt die ze weg kunnen schieten. Snuffelende honden kunnen op deze manier heel vervelende ontstekingen aan bek, neus en ogen oplopen (Caterpillar dermatitits). Houd de hond daarom in onbekende gebieden aan de lijn en informeer of er gevaarlijke dieren voorkomen. Lees hier meer over wat u kunt doen als uw huisdier in aanraking komt met de eikenprocessierups.

Bij Dierenkliniek Hulst geven wij u graag informatie over de benodigde voorzorgsmaatregelen voor uw specifieke vakantiebestemming. Informeer vroegtijdig voor preventieve behandeling!

Terug naar Honden