Een gezonde hamster is snel actief na het wakker worden, heeft schone heldere ogen, een droge en schone neus en bek, korte nagels en tanden, een glanzende, gladde vacht en loopt normaal. Bij afwijkingen kunt u de dierenkliniek raadplegen.
Bij hamsters groeien de tanden levenslang door. Controleer daarom regelmatig het gebit. De talgklieren zijn vooral bij de mannetjes duidelijk zichtbaar als donkere vlekken.
Hamsters kunnen bij temperatuurdaling plots in winterslaap gaan. Ze lijken dan dood, maar bij goed kijken zie je ze heel langzaam ademen. Verwarm de hamster geleidelijk door hem in een warme omgeving te brengen zodat hij weer wakker wordt.
Vaak voorkomende ziekten:
Wet tail disease
Dit is een aandoening die bij jonge hamsters regelmatig voorkomt. Het eerste wat opvalt is een natte staart, veroorzaakt door erge, waterig diarree (darmontsteking). Deze bacteriële infectie kan fataal zijn en moet dan ook "agressief" behandeld worden met antibiotica en zoutoplossing. Aarzel dus niet om langs te gaan bij dierenarts. De aandoening is te voorkomen door overbevolking en plotse voederveranderingen te vermijden.
Diarree
Dit is het meest voorkomende probleem bij de hamster. Gelukkig is niet elke diarree een uiting van Wet Tail Disease! Vaak kan het probleem worden opgelost door wat licht verteerbaar voer te geven en het groenvoeder even achterwege te laten tot de hamster weer beter is.
Longontsteking
Er bestaat een beetje onenigheid over het al dan niet voorkomen van longontsteking bij de hamster. Feit is dat veel laboratoriumhamsters er aan lijden. Ook dit es een bacteriële infectie die regelmatig slecht afloopt. Een snelle diagnose en een vlugge behandeling zijn dan ook noodzakelijk. Als de eigenaar merkt u de plakkerige oogjes, frequent niezen of kortademigheid en een slechte conditie op.
Hartziekte
Oudere hamsters (meer dan 1,5 jaar) kunnen wel eens aan hartziekte lijden. Ze zijn dan kortademig, hebben koude pootjes, willen niet meer eten en zijn lusteloos. Soms hebben ze een blauwe schijn op hun lipjes en in hun oortjes. De behandeling van deze aandoening is vooral symptomatisch; de ziekte wordt dus niet genezen. Vaak sterven hamsters met een dergelijke aandoening uiteindelijk aan een bloedklonter in het hart.
Uitpuilende oogjes
Dit komt regelmatig voor bij de hamster. Soms wordt het veroorzaakt door een infectie of een trauma, maar soms gewoon door het oppakken van het diertje tegen zijn zin. Wanneer de hamster vroeg genoeg behandeld wordt, is de prognose redelijk gunstig.
Vaccinaties zijn bij de hamster niet nodig.