Cavia's

Informatie over cavia's

  • Inleiding
  • Huisvesting
  • Voeding
  • Ziekten en vaccinaties
  • Diersoortgegevens en voortplanting

Inleiding

De cavia is afkomstig uit Zuid-Amerika. Dit knaagdiertje wordt ook wel Guinees Biggetje genoemd. De cavia is zeker geen marmot.

De cavia is een knaagdiertje met een vriendelijk karakter en ideaal als huisdier voor kinderen. Hij kan zes tot acht jaar oud worden. Het diertje is overdag actief.

In de loop van de tijd zijn veel variëteiten in kleur en haar ontstaan.
 

Huisvesting

Een cavia is een sociaal levend diertje dat niet graag alleen is. Geef de cavia dus de nodige aandacht per dag of zorg ervoor dat je meerdere cavia's samen plaatst. Meerdere mannetjes in één kooi kan problemen geven, castratie kan een oplossing zijn.

Wildlevende soorten worden teruggevonden in verschillende types omgeving: graslanden, bossen, moerassen en rotsgebieden. Belangrijk is dat cavia's erg gevoelig zijn aan oververhitting. Ze hebben dan ook altijd een beschutte plaats nodig, een omgekeerde kartonnen doos kan een oplossing zijn..

Verder dient de kooi ruim te zijn: standaardafmetingen zijn 50x50cm of meer per dier. Ook een goede ventilatie is belangrijk. Urinegeur kan na een tijdje irritatie aan de oogjes en luchtwegen geven. Een tralie-kooi of een plastic bak met schuiftralies zijn dus ideaal. Bovendien kunnen cavia's nogal wat keuteltjes produceren, die ze werkelijk overal laten rondslingeren: in hun voederbak, in hun drinkwater enz. Regelmatig verschonen van het hok is dus een must!

De bodembedekking bestaat het beste uit kranten, houtkrullen of -schaafsel en stro. Plaats de kooi in een rustige omgeving, afgeschermd van direct zonlicht.

Voeding

Cavia's kunnen erg kieskeurig zijn wat hun voeding betreft. Probeer uw cavia dus vanaf jonge leeftijd veel verschillende soorten voeding te geven om hongerstaking op latere leeftijd te voorkomen, wanneer een dieet eventueel aangepast dient te worden.

Het basisrantsoen bestaat uit commerciële caviavoeding en hooi, aangevuld met verse groenten. Net zoals alle knagers dient ook de cavia haar tandjes af te slijten door het knabbelen op hooi, dus moet er altijd ruimschoots hooi in de kooi aanwezig zijn. Groenten mogen relatief overvloedig aangeboden worden, wel altijd eerst wassen en wat niet binnen enkele uren is opgegeten uit de kooi verwijderen. Pas op met koolsoorten, sla en klaver, dit kan namelijk gisting geven in het maagdarmkanaal waardoor trommelzucht kan ontstaan.

De cavia kan net als de mens geen vitamine C aanmaken en is dus afhankelijk van vitamine C opname uit het voer. Vitamine C is erg belangrijk voor een goede weerstand en nodig bij het herstel van ziekten. Wat veel mensen niet weten is dat het gehalte aan vitamine C toegevoegd aan de commerciële voeders 90 dagen na productie gehalveerd is. Supplementatie is dan ook een noodzaak. Vitamine C is een wateroplosbaar product, zodat je er bijna niet teveel van kunt geven. Er bestaan zowel druppeltjes voor in het drinkwater als tabletjes.

Ziekten en vaccinaties

Een cavia is ziek als het één of meerdere van de volgende symptomen vertoont:

  • Zit stil in een hoekje
  • Eet niet of nauwelijks
  • Drinkt niet of nauwelijks
  • Doffe vacht
  • Kale plekken of korstjes
  • Jeuk
  • Scheve kop
  • Diepliggende en/of vuile oogjes
  • Vieze vacht rond anus door ontlasting of urine
  • Natte bek of kin als gevolg van kwijlen
  • Zwaar ademend of een rochelend geluid maakt
  • Verdikking in de huid
  • Opgeblazen buik of trommelzucht
  • Moeite met lopen

Het is raadzaam om bij deze problemen contact op te nemen met Dierenkliniek Hulst.

Een cavia hoeft niet gevaccineerd te worden.

Vaak voorkomende ziekten bij de cavia:

Tandproblemen

Net zoals konijnen kunnen ook cavia's te lange tandjes hebben. Dit kan een gevolg zijn van een tekort aan vitamine C, te weinig hooi in het dieet of het kan simpelweg erfelijk zijn. Wat de reden ook is, met te lange snijtanden en kiezen kan de cavia niet meer goed eten en kan dan ook snel verzwakken en vermageren. Indien uw cavia niet meer goed eet, laat uw dierenarts dan altijd even naar de tandjes kijken. Zelfs wanneer de snijtandjes er normaal uitzien, kunnen de kiezen veel te lang zijn. Dit kan de dierenarts met een speciaal apparaatje onder verdoving onderzoeken.

Schurft

Nog een veelvoorkomend probleem is schurft. Meestal heeft uw cavia dit meegekregen uit de winkel, van een andere cavia of van slecht stro. Het meest opvallend symptoom is dat de cavia zich de hele tijd zit te krabben tot bloedens toe en dat hij schilfertjes heeft. Dit vervelende probleem is meestal eenvoudig op te lossen met een injectie bij de dierenarts die gewoonlijk twee tot drie maal herhaald wordt.

Schimmel

Net zoals bij de mens veroorzaakt schimmel (ook wel katharinawiel of ringworm genoemd) min of meer ronde, kale plekken op de huid. Vreemd genoeg veroorzaakt deze aandoening bijna nooit jeuk. De cavia zal op vrij korte tij kaal worden. Schimmel kan trouwens ook overgedragen worden op de mens. Vraag advies bij Dierenkliniek Hulst of aan uw huisarts.

Luchtweginfecties

Cavia's zijn erg gevoelig voor tocht. Het is dan ook belangrijk om hen in een weliswaar goed geventileerde, maar tochtvrije, droge plaats te huisvesten. De voornaamste aandoening aan het ademhalingstelsel is een bacteriële longontsteking. Hierbij gaat de cavia in de eerste plaats minder eten, krijgt een snotneusje en etterende oogjes en hapt naar adem. Bijkomende symptomen kunnen voorkomen als ook andere organen worden aangetast. De dierenarts zal een behandeling instellen met een antibioticum. Eventueel kan een monstertje genomen worden van het snot en/of etter om de bacteriesoort te bepalen en zo het juiste antibioticum voor te schrijven.

Urinestenen

Blaas- en urinewegstenen komen nog wel eens voor bij de cavia. Vooral zeugjes van meer dan drie jaar zijn gevoelig voor blaasontsteking en stenen. Afhankelijk van de grootte van de steen moet deze of uitgespoeld of operatief verwijderd worden.

Trichofolliculoma

Deze ingewikkelde naam duidt op de meest voorkomende huidtumor bij de cavia. Het is een goedaardig gezwel meestal op de onderrug gelokaliseerd, dat vaak eenvoudig verwijderd kan worden.

Diersoortgegevens en voortplanting

  • Leeftijd: 6-8 jaar
  • Geslachtsrijpheid: 9 weken
  • Draagtijd: 64-72 dagen
  • Speenleeftijd: 3 weken
  • Nestgrootte: 1-6
  • Oogjes open: onmiddellijk

Met uitgegroeide vrouwtjes kan vanaf de leeftijd van ongeveer vijf maanden worden gefokt. Als de diertjes te jong worden gedekt en ze nog niet zijn uitgegroeid, kan het bekken te klein zijn als geboortekanaal. Als ze echter te oud zijn (ouder dan een jaar) alvorens ze gedekt worden geeft dit ook geboorteproblemen. De verbinding tussen de twee bekkenhelften is dan vergroeid, waardoor het bekken zich niet meer kan verwijden tijdens de geboorte. Het eerste nestje moet dus geboren worden voor de cavia een jaar oud is.

Een cavia maakt geen nest, maar veschuilt zich in het hooi. De jongen zijn nestvlieders en worden dus met open ogen en oren geboren en kunnen al snel na de geboorte vast voedsel opnemen en water drinken. Let erop dat de cavia na het werpen niet weer gedekt wordt! Dit kan namelijk al na 24 tot 48 uur na de geboorte. Ze worden gespeend als ze drie tot vier weken oud zijn. Dan worden ook de beertjes van de zeug gescheiden.

Terug naar Diersoortinformatie